Hız sabitleme özelliğiniz arızalanırsa ve tamamen çalışmayı durdurursa, bunun acil bir sorun olduğunu düşünmeyebilirsiniz. Muhtemelen, sorunu çözene kadar hız sabitleyiciyi artık kullanamayacağınızı anlayacaksınız.
Bununla birlikte, hız sabitleyicinizle ilgili sorun, hızlanma sorunuyla da ilgili olabilir. Aslında, hız sabitleyicinin bileşenleri kötüyse hızlanma üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, hız sabitleme sorunlarına neyin neden olduğunu mutlaka bulmanız gerekir.
Hız Sabitleyicisinin Çalışmamasının Genel Nedenleri
Hız sabitleyicinin çalışmamasının birkaç olası nedeni vardır. En yaygın 6 neden aşağıdadır. Bu alanların her birini kontrol edin ve hız sabitleme sorununun nedeni olup olmadıklarına bakın. Çoğu durumda, sorunun çözümü o kadar karmaşık veya pahalı değildir.
1) Hız sabitleme Düğmesi
Hız sabitleme Düğmesi, seyir hızınızı ayarlamak için kullandığınız şeydir. Bu bilgi, hızlanma hızını sürdürmek için motor kontrol ünitesine ve hız sabitleme modülüne iletilir.
Seyir kontrol anahtarının içindeki kontaklar aşınırsa, modül ve ünite, hızlanmayı sürdürmek için ihtiyaç duyduğu gerekli hız bilgisini alamayabilir. Yanıt olarak, sistem tamamen devre dışı kalacak ve mevcut seyir hızlanma ayarını iptal edecektir.
2) Fren Işık Sensörü
Normalde, seyir kontrolünü kapatmak için fren pedalına basarsınız. Bunun olabilmesi için fren lambası sensörünün hız sabitleyici sistemi tarafından algılanması gerekir.
Sensörü algılayamazsa, hız sabitleme sistemi fren lambası anahtarı sorunu giderilene kadar otomatik olarak devre dışı kalır.
3) Yanmış Sigorta
Seyir kontrol sisteminin elektrik bileşenleri sigortalarla korunmaktadır. Evinizin içinde olduğu gibi, bir sigortayı patlatmak mümkündür. Bu, sigorta değiştirilene kadar hız sabitleme sisteminin kapanmasına neden olacaktır.
4) Motor Uyarı Işığını Kontrol Edin
Motoru kontrol et uyarı ışığı yanarsa, genellikle şanzıman veya motorunuzla ilgili bir sorun olduğu anlamına gelir. Motor kontrol ünitesi bu sorunu tespit ettiğinde, bir güvenlik önlemi olarak hız sabitleme sisteminizi devre dışı bırakabilir.
Siz motor sorununu çözene kadar hız sabitleyici devre dışı kalacaktır.
5) Araç Hız Sensörü
Çoğu araçta, araçla ilgili hız bilgilerini motor kontrol ünitesine ve hız sabitleyici modülüne iletmek için birkaç araç hız sensörü bulunur. Seyir kontrol modülünüzün aracın ne kadar hızlı hareket ettiğini bilmesinin tek yolu, araç hız sensörlerinin bu bilgiyi ona aktarmasıdır.
Modül arızalı hız sensörleri nedeniyle hızı algılayamazsa, hız sabitleme sistemi otomatik olarak devre dışı kalır.
6) Elektrik Sorunları
Hız sabitleme sistemine bağlı birkaç elektrikli bileşen vardır. Konektörler ve kablo demetleri kesinlikle hız sabitleyici çalışmayı bıraktığında kontrol etmeniz gereken bileşenlerdir.
Gerilim kaynağının hala sisteme güç sağladığından emin olun. Bu bileşenlerden herhangi biri gevşek veya hasarlıysa, hız sabitleyicinin neden çalışmadığını açıklayabilir.
Not: Bu yazı motordestek.com adresinden alınmıştır.