Hız Sabitleyici Nedir ?

Hız Sabitleyici Nedir ? ( Cruise Control)

Cruise control kelime anlamı olarak seyir kontrolü anlamına gelir. Türkçe’mize hız sabitleyici olarak geçmiştir. Basitçe anlatmak gerekirse sürücü tarafından buton vasıtasıyla aracın beynine bu hızda sabit kal komutu gönderilmesidir. Otomobiller çeşitli yollardan hızlarını okuyabilirler.Bu bilgi kendilerinde mevcut olduğu için ve yeni teknoloji araçlarda telli sistem kalmadığından her şey elektronik olarak kontrol edilmektedir.

Sürücüden alınan komut ile mevcut okunan hız bilgilerine göre aracın kendi kendine gaz verme suretiyle istenilen hızda sabit kalmasıdır. Hız sabitleyicilerde kendi içlerinde çeşitli gruplara ayrılır.  Adaptif Hız sabitleyici (ACC),Fren yapan hız sabitleyici ve normal hız sabitleyici.Bu kısımda en temel hız sabitleyiciye değinilmektedir. Bu sistemde aşırı hızlanmalarda motor freni olarak tabir ettiğimiz gaz kesilmesiyle oluşan yavaşlamalar söz konusudur. İstenilen hızdan fazla hızlanıldığında gaz kesilir ve aracın hızı düşürülür frenleme yapılmaz. Bu yüzden çok dik bayır aşağı giderken araç hızını sabit tutamaz.Yine aynı şekilde bayır yukarı giderken aracınız otomatik değilse vites düşüremeyeceğinden aracınızı istenilen hızda tutamaz.

Yararları

  • Düz yolda ekonomik bir sürüş sağlar.
  • Trafik kurallarınca belirtilen hızda sabitlendiğinde ceza yenmez.
  • Sürekli gaza basmadığınızdan  dolayı yorulmazsınız.
  • Aracınızın değeri artar.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yağışlı havalarda kullanılması tavsiye edilmez.
  • Bozuk satıh ve mıcırlı yollarda kullanılması tavsiye edilmez.
  • Keskin virajlı yollarda kullanılması tavsiye edilmez.

Sistem sonradan takılır mı ?

Harici çözümler olabilir ancak aracınızın fabrikasyon olarak desteği varsa takılmasını öneririm. Fabrikasyon olaraktan kastım; aracınızın diğer versiyonlarında bu sistem mevcutsa sizin aracınızın beyin ve tesisat kısımlarıda destekliyor olabilir. Bazı araçların tesisatı ve yazılımları olmasına karşın sadece kolları bulunmamaktadır. Tak çalıştır olabilmektedir. Bazı araçlarda ise beyinde desteği olduğundan gerekli kol takılıp kodlanması yeterli olabilmektedir.

Bu sistemlerin çalışabilmesi için Uyumlu bir beyin,hız sabitleyici kumandası,fren müşürü,ektronik gaz pedalı ve kablo tesisatına ihtiyaç vardır. İşinde uzman bir kişi aracınızın uyumlu olup olmadığı konusunda size yardımcı olabilir.

Özetle aracınızın fabrika desteği varsa ise sonradan taktırabilirsiniz.  Peugeot,Citroen,Ford,Toyota vb araçların bazı modelleri bu örneklere girmektedir.